Kiirettä kasvimaalla | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Kiirettä kasvimaalla

Sataa vaahterankukkia

Alkavalla istutusajalla on tarkoitus viimeistellä kevään kylvöt ja istuttaa esikasvatetut taimet.

Huhtikuun alkupuolella pohdimme, milloin kevät oikein voittaa talven, joka tuntui jatkuvan ikuisuuksiin. No loppujen lopuksi meidän leveysasteilla vuodenaika vaihtui rytinällä toukokuun puolenvälin jälkeen, jolloin siirryttiin helteen myötä saman tien lähes kesäisiin tunnelmiin! Luonto tuntui puhkeavan kukoistukseen yhdessä silmänräpäyksessä: vaahtera ja rusokirsikka kukkaan, koivu hiirenkorvalle, kuusi kerkkiä kasvattamaan – koitti vuoden suloisin aika! Siihen aikaan kuuluu myös tiettyä haikeutta, sillä yksittäisten kasvien kukinta kestää usein vain muutaman päivän ennen häviämistään; tänään meillä on ihailtu kuinka puutarhassa ”sataa vaahterankukkia”…

Luonnon loppukiri on tarkoittanut myös sitä, että surkeasta alusta huolimatta viljelykausi voitiin kuin voitiinkin aloittaa tavanomaisessa aikataulussa. Edellisellä istutuskaudella kylvettiin viileässäkin maassa itävät kasvit ja huomenna sunnuntaina alkavalla istutuskaudella on vuoro kylvää loputkin sekä istuttaa esikasvatetut taimet. Se tarkoittaa kiirettä kasvimaalla, sillä meidän tämänvuotisessa viljelysuunnitelmassamme suurin osa kasveista on vielä kylvämättä tai istuttamatta lopullisille paikoilleen: pavut (härkäpapua lukuun ottamatta), punajuuret ja mangoldit, kurpitsat ja kurkut sekä lehtikaalit ja keräsalaatit. Myös viherlannoituspenkki on vielä tyhjillään (ellei lasketa rikkaruohoja…).

Kurpitsan taimia

Kurpitsan taimia

Olemme esikasvattaneet lyhyesti kesäkurpitsaa (tuttuja italialaisia suosikkejamme Striato d’Italia ja Rugosa Friulana) sekä talvikurpitsaa (samoin suosikkiamme Blue Ballet). Kurkunsiemenet jouduttiin ostamaan Amerikasta asti, koska Suomessa kukaan ei enää myy suosikkilajikettamme Double Yield. Tämä kulttuuriperintölajike on toistaiseksi paras kurkku, jota olemme viljelleet: herkullinen, helppohoitoinen ja nimensä mukaisesti myös valtavan tuottoisa! Lisäksi mukaan tarttui impulssiostoksena toisenkin kulttuuriperintölajikkeen Brown Russian siemeniä, koska sen kuvaus houkutteli kokeilemaan: ”The Russian netted cucumber is a native of the Ukraine country and very prolific; surpasses all other in hardiness; middle size, flesh white and the skin covered with a pretty brown network which imparts to the fruit a peculiar appearance.

Köynnöspinaatti

Köynnöspinaatti

Vaikka yksivuotisia vihanneksia vasta kylvetään ja istutetaan, niin satoa saadaan jo monivuotisista kasveista. Pari vuotta sitten kylvimme köynnöspinaattia ja se itikin hyvin, mutta taimet kehittyivät aika varovaisesti. Luulimme jo, ettei niistä taida olla mihinkään. Tänä keväänä taimet ovat kuitenkin lähteneet valtavan voimakkaaseen kasvuun; jouduimme siirtämään osan ruukkuihin, koska ne tukkivat taimipenkin täysin! Ne olivat ehtineet kehittää pitkät rotevat juuret, joten saa nähdä tokenevatko taimet vielä siirtämisestä…

Köynnöspinaatin taimia

Köynnöspinaatin taimia

Siirtämisen yhteydessä leikkasimme korkeaksi kasvaneita versoja ja kokeilimme ensimmäisen kerran köynnöspinaattia ruuanlaitossa. Lehdissä on vieno sitrusaromi ja miellyttävästi karvautta. Maku inspiroi meitä kokeilemaan variaatiota reseptikokoelmastamme löytyvästä vuohenputki-vuohenjuustopiirakasta. Korvasimme vuohenputken köynnöspinaatilla ja isolla nipulla ruohosipulia, maustoimme täytteen pienellä määrällä raastettua sitruunankuorta ja jätimme gratiinijuuston lisäämättä. Tulos oli mainio: köynnöspinaatti on herkullista!

Toinen ilonaihe juuri nyt on rakas karhunlaukkamme, joka kiittää vuosi vuodelta runsaammalla kasvustolla siitä, että siirsimme sipulit muutama vuosi sitten pois paikasta, jossa ne eivät selvästikään viihtyneet. Nyt ne kasvavat talon takana varjoisassa rinteessä, jota on aikoinaan käytetty puutarhajätteen kompostointiin. Multava, humuspitoinen kasvualusta ja sopiva varjo ovat siis karhunlaukan mieleen! Rinteestä tosin tykkäävät myös sammaleet, jotka ovat levittäytyneet karhunlaukan aluskasvustoksi. Mietimme pitäisikö sammal poistaa, vai onko se päinvastoin katteena hyödyksi karhunlaukalle…?

Karhunlaukka satokaudella

Karhunlaukka satokaudella

Komea väinönputki varustautuu kukkimaan tänä kesänä, joten taas on aika valmistaa herkkuja väinönputkesta. Myös tuoksumataran satokausi on käsillä, koska kukat ovat nupullaan. Tuoksumataralla voi muun muassa maustaa kevään juhlajuomat. Nokkonenkin on venynyt korjuukuntoon. Lisäksi lämpimät kesäsateet ovat herättäneet lehtokotilot, joita pitää jahdata aina sateen jälkeen. Huh huh, pitääpä kiirettä!

Sunnuntaina koittava istutusaika alkaa

  • kukkakasveille otollisella ajalla, joka jatkuu 29.5. kello 11 asti. Lisää kukkakasveille sopivia aikoja on 6.–7.6. sekä 8.6. kello 17 jälkeen.
  • lehtipäiviä ovat 29.5. kello 12 lähtien – 30.5. sekä 1.6. ja 8.6. kello 16 asti, 9.–10.6. kello 11 asti.
  • hedelmäkasveille erityisen otollinen hetki on 31.5. kello 19 jälkeen. Muita hedelmäkasveille sopivia ajankohtia on 2.6. kello 14 asti sekä 10.6. kello 12 lukien.
  • juuripäiville otollinen jakso on 2.6. kello 15 lähtien 5.6. asti. Erityisen suotuisana pidetään 3.6. kello 7–22 välistä aikaa.

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *