Myöhäissyksy on mitä mainiointa aikaa niittykasvien kylvämiselle.
Kotipihan kunnostuksessa on vihdoin päästy niin pitkälle, että loka-marraskuun vaihteessa saatoimme kylvää niittykasveja Kirsikkapuistoon. Sehän on suureellinen nimi istutusalueelle, jonka olemme perustaneet remontin runtelemalle piha-alueelle. Aikaisemmissa artikkeleissa olemme kertoneet, kuinka surkeassa kunnossa alue oli remontin jäljiltä, ja miten sitä kunnostettiin maata parantamalla.
Kesällä istutettiin koristekirsikkapuut ja valmisteltiin maata kylvöjä ajatellen. Kun kaikki syksyn lehdet oli saatua haravoitua alueelta ja maa tasoitettua, levitimme vielä muutaman sentin kerroksen hiekkaa maan pinnalle.
Niittymme jakautuu kahteen eri osaan: toisessa päässä maaperä on hiekkaisempaa ja paikka valoisampi, joten sinne valitsimme kuivaa ja aurinkoista kasvupaikkaa suosivien kasvien siemeniä, kuten ketoneilikkaa, aho-orvokkia, siankärsämöä, heinäratamoa ja tuoksusimaketta. Toinen puoli niitystä jää isojen puiden varjoon ja maaperäkin on savista, joten sinne kylvettiin tuoreemmasta kasvupaikasta pitävien kasvien siemeniä, kuten metsäkurjenpolvea, aitovirnaa, kevätesikkoa ja ojakellukkaa. Keskelle jää pieni alue, johon kylvetään keväällä pelkkää heinää – ajattelimme jättää niitylle pienen aukean ja ajella ruohonleikkurilla ”polun” sen poikki. Kukat menisivät siis hukkaan sillä kohtaa!
Olemme haalineet niittykukkien siemeniä jo vuoden verran. Viime syksynä keräsimme jonkin verran siemeniä itse ja sukulaisetkin on saatu osallistumaan keräämiseen – kiitos vaan muun muassa jättimäisestä annoksesta harakankellon siemeniä! Siemeniä on myös ostettu puutarhamessuilta sekä postimyynnissä AhonAlku‑nettikaupasta, jonka internet-sivuilta löysimme myös parhaat ohjeet niityn kylvämiseen.
Ohjeissa kehotetaan käyttämään ”kylvöjatketta” eli sekoittamaan siemenet hiekkaan, sahanpuruun tai turpeeseen, jotta kylvettävää on enemmän. Silloin siementen levittäminen koko kylvöalalle helpottuu: siemeniä tarvitaan kuitenkin suhteellisen pieni määrä ja sellaisen levittäminen tasaisesti on vaikeaa. Omasta kokemuksesta voimme nyt vahvistaa, että kylvöjatketta on hyvä käyttää – ja paljon! Vaikka sekoitimme siemenet omasta mielestämme suurehkoon määrään hiekan ja luonnonturpeen sekoitusta, se tuntui kuitenkin loppuvan kesken. Kylvöjatketta olisi siis pitänyt olla vieläkin enemmän. Keväällä sitten nähdään, kuinka tasainen kylvöstä tuli – jos siemenet ylipäänsä itävät.
Oppaista ja puutarhakirjoista saa nimittäin sellaisen kuvan, että niityn perustaminen ei ole kauhean helppoa. Parhaimmat edellytykset onnistua pitäisi kuitenkin olla, jos voi kylvää siemenet näin myöhäissyksyllä. Siten ne saavat luonnollisen kylmäkäsittelyn talven aikana ja ovat valmiina odottamassa kun olosuhteet ovat kevään koittaessa itämiselle otolliset. Kun nyt vain linnut ja muut puutarhan asukkaat jättäisivät popsimatta siemenet suihinsa!
Muut jaksot ”Kirsikkapuisto”‑sarjassa
- Osa 1: Remontin runtelemalle piha-alueelle on nyt istutettu ”lehto” koristekirsikoista.
Anna kuulua