Sadonkorjuukakkua juureksista | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Sadonkorjuukakkua juureksista

Porkkanasatoa

Kun omenasato on mitä on, sadonkorjuuta juhlitaan valmistamalla kakkua porkkanasta – tai vaikka palsternakasta!

Aiemmin oli puhetta, että meillä ollaan porkkanakakun ystäviä, joten ajattelimme kirjata reseptiarkistoon myös käyttämämme porkkanakakkureseptin. Netti on täynnä erilaisia ohjeita, mutta meillä valmistetaan porkkanakakku ruotsalaisen Anna Bergenströmin mukaan.

Kakkuresepti kulkee ympäri maailmaa

Voisi kuvitella, että porkkanakakku on alun perin amerikkalainen perinneruoka, sillä siltä suunnalta porkkanakakku tuntuu viime vuosina Suomeen rantautuneen. Se on amerikkalaistyylisten kahviloiden perusleivonnaisia, ”as American as apple pie”.

Tosiasiassa porkkanakakkua on syöty Euroopassa ilmeisesti keskiajalta lähtien. Ennen ruokosokerin tuontia Karibialta Euroopassa käytettiin makean lähteenä lähinnä hunajaa sekä esimerkiksi juureksia, joista saatiin imellyttämällä makeita herkkuja. Sveitsissä pidetään porkkanakakkua osana kansallista ruokaperinnettä; erityisesti Aargaun kantonissa Pohjois-Sveitsissä vaalitaan Rüeblitorten reseptiä paikallisena aarteena.

Perinteinen porkkanakakku

Perinteinen porkkanakakku

Rehtiä kotiruokaa

Porkkanakakku ei leivonnaisena ole mitään sokerileipuritaidetta, vaan rehti, ruokaisa kotikeittiön herkku. Se on koostumukseltaan mehevän kosteaa ripauksella pähkinöiden rapeutta, ja maultaan mausteisen makeaa ja täyteläistä. Yksinkertaisimmillaan kakun voi nauttia sellaisenaan tuhtina välipalana tai aamiaisleivonnaisena, mutta kakun voi myös viimeistellä tuorejuustosta tehdyllä kuorrutteella. Näkeepä joskus täytekakkujakin, jotka on tehty porkkanakakkutaikinasta ja tuorejuustoa on käytetty täytteenä kerrosten välissä. Kuorrute maustetaan yleensä sitruunalla.

Porkkanakakku on aikamoinen energiapommi, koska siihen käytetään runsaasti rasvaa, sokeria ja munia sekä pähkinää. Se sopii siis hyvin vaikkapa ulkoilijan retkievääksi! Toisaalta porkkanakakun voi tehdä täysjyväjauhoista ja terveellisestä kasviöljystä, ja kun sokerinakin käytetään puhdistamatonta ruokosokeria, siitä voi pelkän energian lisäksi saada myös kuitua ja suoja-aineita. Kakkua voi vielä keventää korvaamalla osan öljystä esimerkiksi jogurtilla ja jättämällä kuorrutteen pois. Mutta eihän porkkanakakusta dieettiruokaa saa millään ilveellä!

Koska taikina on kosteaa, sen kohottamiseen käytetään sekä ruokasoodaa että leivinjauhetta. Kakku tarjotaan yleensä paloiksi leikattuna, joten sen voi valmistaa monenlaisessa astiassa, kakkuvuoan lisäksi myös uunipannu tai ‑vuoka käy. Kakku on parhaimmillaan paistamista seuraavana päivänä, joten sen voi valmistaa hyvissä ajoin ennen tarjoilemista. Kakun voi myös pakastaa ja käyttää myöhemmin. Silloin kuorrutus lisätään vasta sulattamisen jälkeen.

Sadonkorjuukakku porkkanasta

Sadonkorjuukakku porkkanasta

Miten olisi palsternakkakakku?

Porkkana on sokerijuurikkaan jälkeen sokeripitoisin juures, joten ei ihme, että se on valikoitunut kakun ainesosaksi. Mutta kannattaa joskus kokeilla muitakin juureksia, se saattaa olla iloinen yllätys!

Muutamia vuosia sitten oli erityisen trendikästä tehdä leivonnaisia punajuuresta. Se innosti meidät kokeilemaan maa-artisokan käyttämistä leivonnassa, ja hyvinhän se onnistui!

Porkkanakakku maustetaan perinteisesti kanelilla, mutta jos vaihtaa juuresta niin kannattaa kokeilla, toimisiko joku muu mauste paremmin. Tuore, vastanostettu palsternakka on vielä makeaa, joten sitä kannattaa kokeilla porkkanan sijaan. Aikakausilehtien ruoka-artikkeleiden perusteella palsternakkakakku näkyy olevan erityisen suosittu resepti Ruotsissa, jossa sen mausteeksi suositellaan kardemummaa ja kuorrutteeseen appelsiinia. Eikö kuulosta ihanalta!

Ja jos omenapuusi on tuottanut edes muutaman omenan, niin porkkanan voi korvata myös sillä. Omena on yleensä porkkanaa kosteampaa, joten sitä käytettäessä kannattaa vähentää hieman öljyn määrää.

Katso reseptit

Vastakaikua

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *