Palstalta pöytään: jouluherkkuja omasta sadosta | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Palstalta pöytään: jouluherkkuja omasta sadosta

Talvinen hapankaali

Vanhoissa joululauluissa käy lämmin henkäys talvisäässä kun joulu on. Ihmetellään onkos tullut kesä talven keskelle. Meidän jouluumme kesän tuo kirjaimellisesti se, että joulupöytään kannetaan oman puutarhan satoa!

Balsamicopunajuuret

Balsamicopunajuuret

Syksyn mittaan on pitänyt huolehtia siitä, että kaikkea satoa ei ole syöty saman tien, vaan joulupöytäänkin on riittänyt oman kasvimaan antia. Talouskellarin hyllyillä on koko joukko korvamerkittyjä purkkeja jouluaattoa odottamassa, kuten syyskuussa balsamiviinietikkaan säilöttyä punajuurta. Siitä syntyy omien salotti- ja purjosipulien sekä Antonovka-talviomenoiden kanssa mainio rosolli. Tänä vuonna rosolliin ei kuitenkaan panna herkkukurkkua, sillä kurkkusato jäi viileässä ja sateisessa kesässä heikoksi. Punajuurten liemellä voi värjätä paitsi rosollin kastikkeen myös kalapöydän lohen joulunpunaiseksi!

Vihreitä papuja on meillä aina kinkun seuralaisena eikä tänä vuonna todellakaan ole ollut ongelmaa niiden riittämisen kanssa. Pensas- ja salkopavut täyttävät pakastimesta noin kolmasosan, niin satoisa oli papuvuosi. Vihreät pavut voi tarjoilla sitruunaisen marinadin kera, mutta tällä kertaa ajattelimme tarjota ne yrttivoilla höystettyinä. Kun voihin sekoittaa myös muutaman laventelinkukan, niin talven säästä todellakin tuoksahtaa lämmin leuto ja henkäys hellä!

Pihlajamarja-omenarelissi

Pihlajamarja-omenarelissi

Kinkun kumppaniksi pöytään nostetaan myös pihlajanmarja-omenarelissiä, jota valmistimme lokakuussa. Myös omasta hapankaalista voi tehdä kinkun lisukkeeksi ihanaa muhennosta hauduttamalla sitä sinapilla maustetussa smetanassa.

Meillä ei kukaan ole suuri laatikkoruokien ystävä, joten mieluummin valmistamme juureksista joulupöytään jotain muuta, esimerkiksi peruna-palsternakkamuusia tai muhennettua palsternakkaa tai vaikkapa perunasalaattia eteläsaksalaiseen tapaan.

Joulun haaste on syödä hyvin ja samalla kohtuullisesti. Ennen vanhaan joulu todella oli yltäkylläisyydessään vaihtelua ankaraan arkeen, mutta nykyihmiselle perinteiset jouluruoat tuntuvat joskus aivan liian tuhdeilta. Lopetamme siis talouskellarin koluamisen tähän ja toivotamme kaikille hauskaa joulunaluspuuhastelua keittiössä!

Muhennettua palsternakkaa

Muhennettua palsternakkaa

Katso reseptit

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *